Top Stories

Αδιέξοδο στην αξιολόγηση -Η κυβέρνηση ποντάρει στη ρύθμιση του χρέους

SpiroSpero.gr | Σπέρνουμε Ειδήσεις

tsakalwtos-tsiprasΜε τις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης να είναι σε αδιέξοδο, έπειτα από την εμπλοκή αυτής της εβδομάδας, έκδηλη είναι η αγωνία της κυβέρνησης.

Ο λογαριασμός των μέτρων αναμένεται «βαρύς» και οι γκρίνιες δεν λείπουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, για αυτό το Μαξίμου έχει ρίξει το βάρος στο «μασάζ» των 153 βουλευτών, προκειμένου να βάλουν «πλάτη».

Το κλίμα αυτό, για τη συμφωνία που θα περιλαμβάνει περικοπές στις συντάξεις, μείωση του αφορολόγητου και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ το εισέπραξε και ο Αλέξης Τσίπρας το Σάββατο, στη συνεδρίαση της Γενικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, ενδεικτικό της εσωκομματικής αναστάτωσης είναι ότι την επόμενη Κυριακή θα συνεδριάσει και η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, για νέα ενημέρωση σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, που παραμένει άγνωστο το πότε θα ολοκληρωθούν. Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Εφη Αχτσιόγλου ενημέρωσαν και την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ.

«Είναι η πρώτη φορά που δεν εφαρμόζουμε μέτρα περιμένοντας να μας δώσουν κάτι μετά, αλλά το αντίστροφο. Θα κλείσει η συμφωνία, θα ψηφίσουμε μέτρα και αντίμετρα, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το 2019 – και αυτό μόνο εάν, εν τω μεταξύ, υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα για το χρέος και έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πιθανότατα νέες δυσκολίες στις συζητήσεις με τους δανειστές, καθώς οι Θεσμοί έχουν απαιτήσει να κάνει η Αθήνα το πρώτο βήμα, ψηφίζοντας όλο το πακέτο των σκληρών μέτρων, προκειμένου να ξεκινήσει στη συνέχεια η όποια κουβέντα για την ελάφρυνση του χρέους – οι Γερμανοί μάλιστα δεν τη θεωρούν καθόλου δεδομένη αυτή την κουβέντα στην παρούσα φάση και πριν τελειώσει το τρίτο μνημόνιο! – και τα πρωτογενή πλεονάσματα για μετά το 2019.

Αυτή η παρέμβαση του πρωθυπουργού, σε συνδυασμό με τα όσα ειπώθηκαν το Σάββατο στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, θολώνουν βασανιστικά το πεδίο των διαπραγματεύσεων. Ειδικά όταν είναι δεδομένο πλέον ότι χάνεται το ορόσημο της 7ης Απριλίου, που είναι προγραμματισμένη η επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup και δεν υπάρχει σαφής ορίζοντας για τα επόμενα βήματα.

Στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ το κλίμα ήταν βαρύ, καθώς υπήρξε ενημέρωση από την διαπραγματευτική ομάδα για τα επώδυνα μέτρα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση για το κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά και γιατί καθυστερεί η συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ευθύνες χρεώθηκαν στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για τον οποίο ειπώθηκε ότι, αιφνιδιαστικά και ενώ όλα τα θέματα είχαν κλείσει, επανέφερε το θέμα της περικοπής των συντάξεων για το 2019, ζητώντας να ανέρχονται όχι στο 20%, αλλά στο 35% – με το ΔΝΤ να υιοθετεί άμεσα τις απόψεις του!

Τα μέλη της ΠΓ απέδωσαν τη στάση του κ. Σόιμπλε στο ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θα χάσει τη θέση του μετά τις γερμανικές εκλογές το Φθινόπωρο και θέλει σε αυτή τη φάση, που έχει τη δυνατότητα, να δημιουργήσει πρόβλημα στην ελληνική κυβέρνηση.

Στην Πολιτική Γραμματεία εκτιμούν ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν θα διατηρήσει το ίδιο πόστο μετά τις εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου στη χώρα του κι έτσι επιδιώκει να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα το ηγετικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ επεκτάθηκε στη συζήτηση σεναρίων αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης, εμπλέκοντας και εσωτερικά κέντρα, τα οποία αποβλέπουν, σε συνεργασία με εκπροσώπους των δανειστών, στην κυβερνητική φθορά και τελικά την πτώση της!

Ενισχυτική αυτής της εκτίμησης είναι και η ανάλυση που κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ για τις επαφές που ξεκίνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αρχηγούς κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Τα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας θεωρούν ότι η κινητικότητα του προέδρου της ΝΔ δεν είναι άνευ πολιτικής σημασίας, καθώς εκτιμούν ότι ο κ. Μητσοτάκης βλέπει πως, εάν κλείσει η αξιολόγηση, τα πράγματα θα είναι δύσκολα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν είναι τυχαίο δε ότι η «Αυγή της Κυριακής» κυκλοφορεί σήμερα με τίτλο «Σχέδιο αποσταθεροποίησης από το παλιό σύστημα» και κάνει λόγο για «”συμφωνητικό” Μητσοτάκη – Γεννηματά για ανατροπή της κυβέρνησης» αναφερόμενη επίσης στο «ρόλο Σημίτη και Στουρνάρα» και στα «φαντάσματα των εξοπλισμών, του Χρηματιστηρίου και της Υγείας».

Συνέχεια σε αυτό έδωσε με δηλώσεις που έκανε το πρωί της Κυριακής στον ΣΚΑΪ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Από τη στιγμή που τα μέτρα θα παρθούν για το 2019 και το 2020 και έρχονται ως αντίδωρο για το χρέος δεν μπορούν να εφαρμοστούν εφόσον δεν υπάρξει ρύθμιση για το χρέος», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και εξήγησε πως για να αρχίσουν να εφαρμόζονται μέτρα και αντίμετρα , θα πρέπει να υπάρξει και μία μεσοπρόθεσμη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Τζανακόπουλος απέδωσε τις καθυστερήσεις σε προσχήματα κατά κύριο λόγο από το ΔΝΤ και προανήγγειλε εξελίξεις τα επόμενα 24ωρα. «Κάθε φορά που είμαστε κοντά, το ΔΝΤ έχει μια διαπραγματευτική τακτική να καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις για να μπαίνει στη γωνία ο αντισυμβαλλόμενος», δήλωσε.

Επιπλέον, άφησε να εννοηθεί ότι κάποιοι ενδεχομένως να θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση, λέγοντας πως «υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη που δεν νιώθουν άνετα με αυτή την κυβέρνηση και αυτό παίζει έναν βαρύνοντα πολιτικό ρόλο στον τρόπο που διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις».

«Μπορεί ο κ. Σόιμπλε και το ΔΝΤ να βρίσκει προσχήματα για να καθυστερήσει τις διαπραγματεύσεις , αλλά οι προηγούμενοι πολλές φορές ταυτίζονταν με το ΔΝΤ και τον κ. Σόιμπλε για το τι πρέπει να κάνει η ελληνική οικονομία και αυτό το αφήγημα αυτή η κυβέρνηση δεν το έχει αποδεχτεί», πρόσθεσε.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι στις δηλώσεις του έπειτα από την προηγούμενη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε ξεκαθαρίσει ότι πρέπει να υπάρξει πλήρης συμφωνία για φορολογικά, συντάξεις και εργασιακά πριν ασχοληθούν εκ νέου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης με το θέμα του χρέους.

Στο πιο πρόσφατο σχόλιό του, την Παρασκευή, ο Ντάισελμπλουμ είχε «παγώσει» τις όποιες ελπίδες για κατάληξη πριν το Eurogroup της 7ης Απριλίου.

«Η αξιολόγηση της Ελλάδας δεν θα ολοκληρωθεί στο επόμενο Eurogroup. Ελπίζουμε ότι θα μπορούμε να την εγκρίνουμε σύντομα, αλλά αυτό δεν θα γίνει στις 7 Απριλίου στη Βαλέτα, είναι πολύ νωρίς. Έχει σημειωθεί πολλή πρόοδος μεταξύ των Ευρωπαίων πιστωτών και της Ελλάδας για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Είναι πάντοτε δυνατό να συγκαλέσουμε ένα έκτακτο Eurogroup και αυτό δεν είναι επίσημη ανακοίνωση, αλλά η δυνατότητα παραμένει», είχε δηλώσει.